کارگاه مجازی نوآوری های نوین جهانی در صنعت خرما در دانشگاه جامع علمی کاربردی استان سیستان و بلوچستان برگزار شد

۱۴ دی ۱۳۹۹ | ۱۷:۳۲ کد : ۵۳۱۴۲ اخبار واحدهای استانی

به نقل از روابط عمومی دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد استانی سیستان و بلوچستان " کارگاه نوآوری های جهانی در صنعت خرما " توسط دکتر حبیب اله سالارزهی رئیس واحد استانی سیستان و بلوچستان و عضو هیئت علمی دانشگاه مادر استان به صورت مجازی برگزار شد.

دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد استانی سیستان و بلوچستان در ابتدای این کارگاه ضمن خیر مقدم به حاضرین و تشکر از از دفتر نوآوری و تجاری سازی این دانشگاه و شرکت شهرک های صنعتی استان سیستان و بلوچستان بابت همراهی در این کارگاه تشکر کرد.

وی ضمن اشاره به نقش تغذیه ای خرما به عنوان یک محصول عمده صادرات، به توصیف کلی این محصول و فرآوری های آن پرداختند.

دکتر سالارزهی بیان کرد: سهم کشورهای جهان از خرما 5/8 میلیون تن می باشد که ایران با داشتن 240هزار هکتار سطح زیر کشت خرما و تولید سالانه یک میلیون تن به عنوان دومین تولید کننده خرما پس از کشور مصر در جهان شناخته می شود.

وی متوسط مصرف سرانه خرما در جهان با توجه به ارزش تجاری و صنعتی آن را حدود یک کیلوگرم و کشور عربستان را بزرگترین مصرف کننده خرما در جهان به لحاظ مصرف سرانه عنوان کرد و بازارهای هدف مصرف خرمای ایران را 52 کشور در جهان از جمله هلند، سوئد، روسیه، ترکیه، قطر، افغانستان، کانادا، استرالیا، آلمان، عراق، هند و...که خرما به آنجا صادر شده است نام برد.

رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد استانی سیستان و بلوچستان اطلس صادر کنندگان جهانی خرما که 50 درصد بازارهای جهانی را دارند به ترتیب کشورهایی مثل تونس، عربستان، پاکستان، ایران و سهم ایران از بازار جهانی خرما را 124 میلیون دلار از 18.2 میلیارد دلار عنوان کرد.

وی تاکید کرد: صنعت خرما نیاز به نوآوری و خلاقیت بیشتر دارد و برای پوشش نیازهای مشتریان باید برنامه ریزی و تلاش های بیشتری در این زمینه صورت گیرد و زیست بوم نوآوری و کارآفرینی صنعت خرما را باید بررسی کنیم که متوجه ضعف ها و قوت ها کشور در این شبکه شویم.

دکتر سالارزهی از مجموع رشته های دانشگاهی که به خرما ارتباط دارند، مهندسی کشاورزی، مهندسی نساجی،صنایع غذایی، مهندسی انرژی، هنرهای دستی، گرافیک، معماری و ... نام برد.

وی یکی از نوآوری ها در صنعت خرما را کشت بافت ها (تکنیکی برای تولید و تکثیر گیاه کامل از بخش هایی مانند سلول یا بافت گیاه استفاده می شود)، سیستم های انرژی خورشیدی برای چاه های کشاورزی نخلستان های خرما، صنایع بسته بندی این محصول، ماشین آلات جدید برداشت خرما و... بیان کرد و چالش های این محصول را چالش آفات و حشرات مخل رشد و برداشت آن به صورت سنتی بیان داشت که با راه حل های نوآورانه و فناوری های نوین امروزی از این چالش ها کاسته شده است.

رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد استانی سیستان و بلوچستان از کشور مراکش به عنوان یک نوآور در صنعت خرما یاد کردند و 5/4 درصد تولید خرما در جهان را سهم این کشور دانستند و که یکی از پروژه های نوآورانه این کشور تحت عنوان برنامه سبز کاشت سه میلیون درخت خرما تا سال 2020 می باشد.

دکتر سالارزهی در خصوص برگزاری جشنواره های بین المللی در کشورهای مختلف و سطوح جایزه نوآوری خرما در جشنواره بین المللی ابوظبی را جایزه گروه اول (نوآوری متمایز و برجسته و فناوری های مدرن و ممتازکه برندگان این دسته جایزه ای معادل یک میلیون درهم امارات دریافت خواهند کرد)، جایزه گروه دوم(طرح های نوآورانه در حوزه پروژه های توسعه سطح زیر کشت محصولات نخل خرما که برندگان این دسته جایزه ای معادل یک میلیون درهم امارات دریافت خواهند کرد)، گروه سوم (بهره برداران و تولید کنندگان خرما که برداشت قابل توجهی داشتند معادل 750 درهم)، گروه چهارم(نوآوری های متمایز و پیشرو در خدمات رسانی به بخش کشاورزی معادل 750 درهم) و گروه پنجم تجلیل از افراد و صاحب نظران علمی و بخش صنعت و سازمانهای مردم نهاد و مدیرانی که با روش های نو آورانه به ارتقای صنعت خرما کمک کرده اند. معادل 750 درهم دریافت خواهند کرد، نیز توضیحاتی ایراد داشتند.

همچنین رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد استانی سیستان و بلوچستان در پایان این کارگاه از راه اندازی مرکز نوآوری خرما در شهرستان سوران نیز خبر داد.