به مناسبت آغاز سی و سومین سال تأسیس دانشگاه

سخنرانی معاون نظارت و سنجش دانشگاه جامع علمی کاربردی پیش از خطبه های نماز جمعه شهریار

۲۱ مهر ۱۴۰۳ | ۱۵:۴۳ کد : ۷۵۸۳۵ اخبار ستاد
تعداد بازدید:۱۸۶۹

به مناسبت گرامیداشت آغاز سی و سومین سال تأسیس دانشگاه؛ معاون نظارت و سنجش دانشگاه جامع علمی کاربردی پیش از خطبه های نماز جمعه شهریار سخنرانی کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه جامع علمی کاربردی ، دکتر محمد فتحیان جمعه 20 مهرماه به عنوان سخنران پیش از خطبه های نماز جمعه شهریار ، گزارشی از فعالیت های این دانشگاه ارائه کرد.
دکتر فتحیان اظهار داشت: لازمه تحقق جامعه اسلامی، برخورداری از نیروی انسانی متخصص ، ماهر و متعهد است و این مهم نیازمند وجود آموزش های هدفمند، اثربخش و کاربردی است ، تحقق آموزشهای مهارتی و کاربردی از ماموریت های دانشگاه جامع علمی کاربردی است آموزش هایی که منجر به اشتغال پایدار یا کارآفرینی مولد خواهد شد. 
دکتر فتحیان افزود: دانشگاه جامع علمی کاربردی  یکی از موالید پربرکت  انقلاب اسلامی است که به استناد مصوبه بهمن ماه سال 1369 شورای عالی انقلاب فرهنگی ذیل وزارت علوم تحقیقات و فناوری و به عنوان یکی از زیرنظام‌های آموزش عالی کشور با  رویکرد آموزش عالی مهارتی و با هدف ارتقا دانش کار و فناوری ،  ارتقا توان کارآفرینی، افزایش بهره وری کار و ایجاد اشتغال پایدار شکل گرفته است .
معاون نظارت و سنجش دانشگاه جامع علمی کاربردی  در ادامه گفت: ما در این دانشگاه حدود 230  هزار دانشجوی فعال داریم این دانشجویان در سراسر کشور و در همه استان ها در حدود 450 مرکز آموزش علمی کاربردی شاغل به تحصیل هستند  و حدودا ما 46 هزار مدرس در دانشگاه داریم. بیش از هزار رشته آموزشی مقطع دار و همچنین بیش از هزار دوره آموزشی کوتاه مدت در دانشگاه وجود دارد.
وی افزود:  ویژگی اول و مهم این دانشگاه اداره دانشگاه ، متکی بر توانمندی بخش خصوصی و مردم است  یعنی یک دانشگاه مردمی است مراکز آموزش علمی کاربردی که در ذیل این دانشگاه و در سراسر کشور گسترده شده است توسط بخش خصوصی اداره می شوند و هیچ بودجه دولتی ندارند البته یک حوزه ستادی نظارت بر روند فعالیت این مراکز را به عهده دارد. حدود 450    مرکز آموزش علمی کاربردی در تمامی استان ها و در پهنه ایران اسلامی فعال هستند. 
دکتر فتحیان در ادامه گفت: ویژگی دوم به برنامه های آموزشی در دانشگاه  مرتبط است ، آموزش های این دانشگاه در دو بخش مقطع دار اعم از مقطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته و دوره‌های آموزشی کوتاه مدت که در قالب دوره های تک درس ، تک پودمان و دوره های عالی آزاد شکل گرفته است ، نکته مهم این است که دوره ها و رشته های آموزشی در این دانشگاه بر مبنای شغل تعریف می شود یعنی ما از دل صنعت و بازار کار برنامه آموزشی را تدوین و اجرا می کنیم به این دلیل که دانش آموختگان این دانشگاه باید پس از دانش آموختگی در رشته شغلی مرتبط در سازمان ها و صنایع ذیربط شاغل شوند و این موضوع یکی از وجوه ممتاز این دانشگاه نسبت به سایر دانشگاه ها است. 
وی تصریح کرد: ویژگی سوم تعیین کد رشته ها و برنامه های آموزشی دانشگاه بر مبنای مطالعات آمایشی در استان ها و احصا  نیازهای آموزشی مبتنی بر شرایط محیطی، جمعیتی، صنعتی و بازار کار در هر استان است لذا باید گفت دوره‌های آموزشی ما نیاز محور است چرا که قرار است دانش آموخته این دانشگاه مهارت لازم را کسب کند و در بازار کار شاغل شود. به عبارت بهتر هدف و ماموریت محوری این دانشگاه مبارزه با داعش بیکاری است.
معاون نظارت و سنجش دانشگاه جامع علمی کاربردی افزود: زنجیره ارزش این دانشگاه منجر به ایجاد اشتغال، کارآفرینی یا توانمندسازی شاغلین خواهد شد به عبارت بهتر دانشجویانی که از بدو ورود شاغل هستند با گذراندن دوره های آموزشی دانشگاه توانمند می شوند و این موجب افزایش بهره وری نیروی کار خواهد شد ، سایر دانشجویان که در بدو ورود شاغل نیستند با مهارت های کسب شده پس از دانش آموختگی شاغل می شوند و یا خود کارآفرین خواهند شد.  
دکتر فتحیان گفت: ویژگی چهارم تاکید بر وجود محیط کار  و ارتباط با محیط کار در مراکز آموزشی است. به این معنا که آموزش در محیط کار انجام می شود در تعداد قابل توجهی از مراکز ما کلاس های درس در کنار کارگاه های ساخت و تولید محیط کارخانه بنا شده است و این موضوع یکی دیگر  از امتیازات ویژه این دانشگاه است. یعنی دانشجویی که در محیط کار مهارت ها را فرا می گیرد بلافاصله پس از دانش آموختگی در همان محیط یا محیط های کاری مشابه شاغل می شود.
بنابراین می توان گفت این دانشگاه از آنجا که به نیاز اجتماع پیرامون خود توجه می کند یک دانشگاه نسل چهارمی است.
وی افزود: ویژگی پنجم توجه دانشگاه به توانمند سازی دانش آموختگان سایر دانشگاه هاست به این معنا که فارغ‌التحصیلان سایر دانشگاه ها برای ورود به بازار کار و صنعت نیاز به مهارت های شغلی دارند دانشگاه جامع از طریق طرح آباد که مخفف آموزش برای اشتغال دانش آموختگان است اقدام به آموزش دانش آموختگان سایر دانشگاه ها نموده است و بر اساس مصوبه هیات دولت امسال مقرر است 50 هزار دانش آموخته از این طریق شاغل شوند ، شما می دانید که آمار قابل توجهی از بیکاران ما در کشور را فارغ التحیصلان دانشگاهی تشکیل می دهند حدود 40 درصد  و قریب به 870 هزار نفر که آمار بالایی است و بخشی از این بیکاری بدلیل نداشتن مهارت‌های لازم از سوی  دانش آموخته برای ورود در عرصه های شغلی و کارآفرینی است. طرح آباد در این راستا در دانشگاه تعریف و اجرا می شود.
دکتر فتحیان در ادامه اظهار داشت: ویژگی ششم به چگونگی طراحی و اجرای برنامه های درسی این دانشگاه باز می گردد به این معنا که سهم قابل توجهی از آموزش ها به آموزش های عملی داده شده است که در قالب کارورزی و کاربینی انجام می‌شود و آموزش های نظری سهم کمتری دارند .
وی افزود: ویژگی هفتم بهره مندی از مدرسان خبره هست مدرسی که ممکن است از مدارج و مدارک عالی آموزش در دانشگاه برخوردار نباشد اما از تجربه بسیار گرانبها و مهارت بالا برخوردار است که از طریق داوری های هیات ممیزه ما می تواند مجوز تدریس در برخی از دروس را دریافت کند چون ما در این دانشگاه به مدرسین عالم و عامل نیاز داریم.
معاون نظارت و سنجش دانشگاه جامع علمی کاربردی در ادامه گفت: بنابراین مسیر حرکتی این دانشگاه به گونه ای است که از اقتصاد آموزشی به سوی اقتصاد مهارتی از آموزش های عالی صرفا تئوریک  به سمت آموزش های عالی کاربردی از دانش نظری به سمت شایستگی های مهارتی و از آموزش های منفک از بازار کار به سمت آموزش های نیاز محور حرکت کرده است.
دکتر فتحیان افزود: در این قسمت به معرفی اجمالی چند طرح کلیدی در دانشگاه می پردازم: طرح اول طرح  تضمین اشتغال است یکی از طرح های جدید در دانشگاه است در این طرح به دانشجو تضمین داده می شود که پس از ورود به دانشگاه و طی کردن آموزش های مرتبط در رشته موردنظر قطعا در یک صنعت و در یک بنگاه شاغل می شود. از سال قبل تاکنون برای حدود 15 هزار نفر ظرفیت تضمین اشتغال در دانشگاه ایجاد شده است که این آمار در حال افزایش است. بر این اساس ایجاد مراکز آموزش علمی کاربردی جدید منوط به دادن 100 درصد تضمین اشتغال شده است یعنی به مراکزی دانشگاه مجوز می دهد که تضمین دهند دانشجویان ورودی در رشته های مرتبط پس از فارغ‌التحصیلی قطعا شاغل می شوند تاکنون در دانشگاه حدود 30 مرکز جدید با این شرط تاسیس شده است.
وی گفت: طرح  دوم طرح صلاحیت حرفه ای است صلاحیت حرفه ای به معنی توجه به شایستگی های عمومی و اختصاصی افراد برای اشتغال است. همه افراد در هر شغلی باید قبل از ورود به شغل و سطوح مختلف شغلی صلاحیت و شایستگی آن شغل را داشته باشند که از طریق آزمون هایی این صلاحیت ارزیابی می شود. ما در دانشگاه به عنوان یکی از ارکان تحقق صلاحیت حرفه ای ذیل وزارت علوم ساختار لازم و تجربیات گرانبهایی در زمینه سنجش صلاحیت حرفه ای هم در بخش مشاغل دولتی و هم در سازمان ها و بنگاه‌های صنعتی به دست آوردیم. 
دکتر فتحیان افزود: طرح سوم طرح نظارت هوشمند است به این معنا که ما برای تحقق تضمین کیفیت در فرایند آموزشی دانشگاه از نظارت هوشمند برخوردار می شویم تا از کاهش کیفیت و مشکلات جلوگیری کنیم در این طرح برای اولین بار در موسسات آموزشی  فرایند اجرای صحیح آموزش بصورت هوشمند رصد می شود و بر مبنای آن اقدامات لازم و تصمیمات و تدابیر مقتضی در رابطه با تضمین کیفیت اتخاذ می شود
معاون نظارت و سنجش دانشگاه جامع علمی کاربردی در خاتمه گفت: طرح آباد به آموزش برای اشتغال دانش آموختگان سایر دانشگاه ها  ارتباط دارد و می تواند مشکل بیکاری این گروه از جامعه را برطرف کند که در این ارتباط اخیرا برای حوزه مشاغل فناوری اطلاعات تفاهم نامه ای را با سازمان نظام صنفی رایانه-ای کشور امضا کرده ایم.